.:: Državljansko Novinarstvo ::. Seznam forumov .:: Državljansko Novinarstvo ::.

___ Domov ___
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 





GSO - rešitev ali prekletstvo
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    .:: Državljansko Novinarstvo ::. Seznam forumov -> Znanost in okolje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
orgonsi



Pridružen/-a: 05.01. 2007, 08:36
Prispevkov: 52

PrispevekObjavljeno: 11 Feb 2007 22:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

PRvo kot prvo, hrane je trenutno absolutno preveč, prebivalstvo pa ne raste pretirano (EU). Torej gre tu le za dobičke.

Po moje so pri nas sam krompir, zelje in repa na varnem.

kontra primer: paradižnik je plastičen, da bi lahko z njim igral tenis.

še v vednost:
repično olje je v bistvu mutirano motorno olje in je absolutno strupeno. Nima nobenih lastnosti klasičnih naravnih olj, kot npr. sadeža oljke, semen sončnice ali buč. Razz . Po drugi svetovni vojni so baje z radioaktivnimi izotopi delali mutante oljne ogrščice (je v osnovi gorčica), in enkrat je slučajno zrasla naša jedilna oljna repica. Amerikanci ali kanadčani so to takoj spremenili v denar, kar se pozna še danes.

TOREJ tudi pri nas prodajajo gensko spremenjeno hrano. Razlika je le v pristopu spreminjanja genov.
_________________
Lep pozdrav,


http://www.orgon.si
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Kajtimar



Pridružen/-a: 24.09. 2006, 12:38
Prispevkov: 1279
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 12 Feb 2007 10:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tale z mutiranim strojnim oljem se mi pa zdi malo "kavbojska"! Si do te ugoovitve mogoče prišel ob iskanju povezave med oljno repico in bio-dizlom? Wink


Lep dan vsem skupaj... Smile
_________________
Samo dve stvari sta neskončni: vesolje in človeška neumnost, vendar za prvo nisem popolnoma prepričan!

A. Einstein
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
orgonsi



Pridružen/-a: 05.01. 2007, 08:36
Prispevkov: 52

PrispevekObjavljeno: 12 Feb 2007 11:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

si bom ta teden vzel par ur časa, če mi znese, pa malo bolj raziščem stvari.

strojno olje sem res bleknu iz glave, verjetno gre res za gorivo. No poglej spodaj... tole sem našel na mojem ključu. Zgleda da res kot industrijsko mazivo.

gre za tole rastlino (agroweb biotehnične fakultete):
Brassicaceae
-Brassica napus napus/Brassica napus oleifera
--oljna ogrščica/krmna ogrščica
---oilseed rape/rapeseed/oil rape/canola

Bistven podatek je predvsem zadnja beseda, canola.

Citiram:
pobrano z interneta, ter prebrano v eni ameriški knjigi iz konca 90tih.
efore you read the following article, here is a summary of a few facts regarding Canola Oil:
It is genetically engineered rapeseed.
Canada paid the FDA the sum of $50 million to have rape seed registered and recognized as "safe". (Source: Young Again and others)
Rapeseed is a lubricating oil used by small industry. It has never been meant for human consumption.
It is derived from the mustard family and is considered a toxic and poisonous weed, which when processed, becomes rancid very quickly.
It has been shown to cause lung cancer (Wall Street Journal: 6/7/95)
It is very inexpensive to grow and harvest. Insects won't eat it.
Some typical and possible side effects include loss of vision, disruption of the central nervous system, respiratory illness, anemia, constipation, increased incidence of heart disease and cancer, low birth weights in infants and irritability.
Generally rapeseed has a cumulative effect, taking almost 10 years before symptoms begin to manifest. It has a tendency to inhibit proper metabolism of foods and prohibits normal enzyme function. Canola is a Trans Fatty Acid, which has shown to have a direct link to cancer. These Trans Fatty acids are labeled as hydrogenated or partially hydrogenated oils. Avoid all of them!
According to John Thomas' book, Young Again, 12 years ago in England and Europe, rape seed was fed to cows, pigs and sheep who later went blind and began attacking people. There were no further attacks after the rape seed was eliminated from their diet.
Source: David Dancu, N.D.



JE KDO ZAINTERESIRAN, da tole razišče?
_________________
Lep pozdrav,


http://www.orgon.si
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sergej



Pridružen/-a: 12.09. 2006, 21:29
Prispevkov: 664

PrispevekObjavljeno: 12 Feb 2007 11:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Osebno mi je bolj všeč, da se gene spreminja kontrolirano. Prejšnje metode so bile res divje. Dobesedno, če bo ploščato bo..., če bo špičasto bo pa...
Pri novi tehnologiji bi morali ločit vsaj dve smeri in ju ocenjevat ločeno.

Ena je večanje odpornosti rastlin na bolezni. Kar se je včasih počelo s selekcijo skozi generacije, se danes naredi načrtno z nekaj probami. To je zame manj sporna veja in sem ji pogojno naklonjen.

Druga je večanje odpornosti rastlin na kemikalije. Namen je povečevanje 'predpisanih' doz. Ta gre celo tako daleč, da rastline sploh ne morejo uspevat, če niso tretirane s točno določeno kemikalijo točno določenega proizvajalca. Da bo zgodba še lepša, te lahko oprašijo stare vrste in potem tudi ti križanci rabijo svojo dozo. To je umazana veja proti kateri bi morali odločno nastopit.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ludvik



Pridružen/-a: 23.09. 2006, 08:41
Prispevkov: 247

PrispevekObjavljeno: 12 Feb 2007 22:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kadar so ljudje preveč študirani, ponavadi škodi tako njim, ker se pokažejo kot totalni butci pri vsakdanjih stvareh in opravilih, kot tudi okolici. To velja tako za kemike, fizike, maatematike, kot tudi za ekonomiste in ostale smeri. So enostavno preveč ozko usmerjeni in ne vidijo širine. Potem pa rata kar rata.
Pol pa te neumnosti z odpornostjo na kemikalije, škodljivce in ostalo. Kaj pa se zgodi z osnovnim namenom, ki ga je neko živilo imelo nekdaj, pa itak nobenega od teh "znanstvenikov" ne briga. Samo količina, vložki, interesi in dobiček,i je vodilo vseh teh raziskav. Ko bomo vsi pocrkali, komu bodo služili miljardni profiti iz vseh teh pridobitev, ki se kopičijo na nekaterih računih posameznikov, korporacij in držav, ki so glavni promotorji teh pridobitev. Nekatere res pobira lakota, druge preobjedneže pa rak in podobne zadeve.
Kdo bo potlej rabil vse te šolde, hrano i.t.d.? Kaj nas sploh strašijo s to apokalipso, ko se pa sami lepo uničujemo. Ti jezdeci nam sploh niso potrebni, da bi se mučili z nami.
Noro
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sergej



Pridružen/-a: 12.09. 2006, 21:29
Prispevkov: 664

PrispevekObjavljeno: 12 Feb 2007 23:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Glede okusa imaš pa čist prav. Vsako leto recimo probam marelice, ker jih imam pač rad in vsako leto moram vprašat, če je treba okus dokupit.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Kajtimar



Pridružen/-a: 24.09. 2006, 12:38
Prispevkov: 1279
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 13 Feb 2007 07:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sergej je napisal/a:
Glede okusa imaš pa čist prav. Vsako leto recimo probam marelice, ker jih imam pač rad in vsako leto moram vprašat, če je treba okus dokupit.

Jasno, če jih pa zelene obirajo...


Lep dan vsem skupaj... Smile
_________________
Samo dve stvari sta neskončni: vesolje in človeška neumnost, vendar za prvo nisem popolnoma prepričan!

A. Einstein
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
esty



Pridružen/-a: 16.11. 2006, 18:18
Prispevkov: 778
Kraj: NOVA GORICA

PrispevekObjavljeno: 13 Feb 2007 10:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sergej je napisal/a:
Glede okusa imaš pa čist prav. Vsako leto recimo probam marelice, ker jih imam pač rad in vsako leto moram vprašat, če je treba okus dokupit.


Svetujem ti, da si nabaviš drevešček marelice in jo posadiš makar u lonček na balkon in boš videl razliko v okusu Wink
_________________
Kdor išče resnico se bo kmalu izgubil, ker resnica je v nas
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sergej



Pridružen/-a: 12.09. 2006, 21:29
Prispevkov: 664

PrispevekObjavljeno: 13 Feb 2007 10:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za nasvet Esty. Poznam okus zrele marelice in ravno to me jezi. Poznam tudi okuse starih sort sadja.
V trgovini sta pomembna teža in izgled. Okus je za profit očitno še vedno nepomemben. Ravno zato sem bil presenečen, ko sem privč srečal paradižnik iz hidroponje. Neverjetno, dišal je po paradižniku.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Kajtimar



Pridružen/-a: 24.09. 2006, 12:38
Prispevkov: 1279
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 13 Feb 2007 10:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

esty je napisal/a:

Svetujem ti, da si nabaviš drevešček marelice in jo posadiš makar u lonček na balkon in boš videl razliko v okusu Wink


Uspešno vzgojenih bonsai marelic pa še nisem videl. Wink


Lep dan vsem skupaj... Smile
_________________
Samo dve stvari sta neskončni: vesolje in človeška neumnost, vendar za prvo nisem popolnoma prepričan!

A. Einstein
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
esty



Pridružen/-a: 16.11. 2006, 18:18
Prispevkov: 778
Kraj: NOVA GORICA

PrispevekObjavljeno: 13 Feb 2007 10:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Wink Vse se da, če se le hoče.....videla sem tudi bonsai limono in mandarino in češnjo......
Sicer pa glede paradižnika ne vem, kako pridelujejo Makedonci, ki imajo baje speljano toplo vodo iz toplic po svojih toplih gredah......,
pri nas pa imamo točlo vodo iz toplic samo po bazenih......v Makedoniji celo ogrevajo hiše in lokale s to toplo vodo......
_________________
Kdor išče resnico se bo kmalu izgubil, ker resnica je v nas
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kreten



Pridružen/-a: 06.12. 2006, 13:32
Prispevkov: 24

PrispevekObjavljeno: 13 Feb 2007 16:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

orgonsi je napisal/a:
si bom ta teden vzel par ur časa, če mi znese, pa malo bolj raziščem stvari.

.
.
.

Bistven podatek je predvsem zadnja beseda, canola.

Citiram:
pobrano z interneta, ter prebrano v eni ameriški knjigi iz konca 90tih.
efore you read the following article, here is a summary of a few facts regarding Canola Oil:
It is genetically engineered rapeseed.
Canada paid the FDA the sum of $50 million to have rape seed registered and recognized as "safe". (Source: Young Again and others)
Rapeseed is a lubricating oil used by small industry. It has never been meant for human consumption.
It is derived from the mustard family and is considered a toxic and poisonous weed, which when processed, becomes rancid very quickly.
It has been shown to cause lung cancer (Wall Street Journal: 6/7/95)
It is very inexpensive to grow and harvest. Insects won't eat it.
Some typical and possible side effects include loss of vision, disruption of the central nervous system, respiratory illness, anemia, constipation, increased incidence of heart disease and cancer, low birth weights in infants and irritability.
Generally rapeseed has a cumulative effect, taking almost 10 years before symptoms begin to manifest. It has a tendency to inhibit proper metabolism of foods and prohibits normal enzyme function. Canola is a Trans Fatty Acid, which has shown to have a direct link to cancer. These Trans Fatty acids are labeled as hydrogenated or partially hydrogenated oils. Avoid all of them!
According to John Thomas' book, Young Again, 12 years ago in England and Europe, rape seed was fed to cows, pigs and sheep who later went blind and began attacking people. There were no further attacks after the rape seed was eliminated from their diet.
Source: David Dancu, N.D.



JE KDO ZAINTERESIRAN, da tole razišče?


Samo na hitro:
canola je ime dobila ime zato, ker so jo zares začeli masovno proizvajati v Kanadi (CANadian OiL). Glede zdravstvenih težav pri uživanju tega olja so vse več ali manj povezane zs previsoko vsebnostjo eruka maščobnih kislin , ki negativno vplivajo predvsem na srce in ožilje (mehanizem mi ni znan). Popravek; to je bil problem zgodnejših sort. Današnje sorte so vse označene z 00, kar pomeni manj kot 5mg/kg suhe snovi teh kislin (ne me držat za besedo, pišem po spominu; zagotovo vem da je cifra 5 oz. manj, potem pa se počasi konča). Nekatere so celo sorte z 000, kar pomeni, da imajo še količine glukozidov pod dovoljeno mejo, kar je važno za živinorejo (pogače od stiskanja so močna krma); glukozidi pa niso ravno privlačni za živino.
Sicer se ne spomnim najbolj izvora te vrste, ampak močno dvomim, da je nastala iz gorčice (gorjušice), oz. ji je podobna toliko, kolikor je če ta podobna npr. kolerabi ali repi. Vse so namreč pripadnice rodu Brassica.

Še par ostaliih neumnosti iz citiranega vira (ang):
- jedilno olje ima zelo slabo mazivno sposobnost. nalij to olje v avto, pa boš videl kako daleč boš prišel.
- pridelava oljne ogrščice je draga prav zaradi izredne občutljivosti na bolezni in insekte. vsaj v naših pridelovalnih pogojih (v normalnih letih) jo je potrebno že jeseni tretiirati vsaj dvakrat
- trans maščobne kisline nastanejo šele ob pregrevanju olja (katerega koli jedilnega olja)

Naj bo jasno, da ne zagovarjam oljne ogrščice, najmanj pa GMO verzije katerekoli veje (fantje znanstveniki se igrajo, kravtarji pa rezultate teh igric prodajajo veliko prehitro, kar je izredno nevarno). Zgoraj zapisano je samo v informativne namene.

Še to; rod Brassica je izredno kompleksen ;)
_________________
Počasi se daleč pride ....
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
orgonsi



Pridružen/-a: 05.01. 2007, 08:36
Prispevkov: 52

PrispevekObjavljeno: 14 Feb 2007 04:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

evo, hvala za odgovore,

mogoče še kaj informacij o rabi GSO pri nas?

tekst je relativno že star, tako da se je mogoče kaj spremenilo. Zgleda da so te "radioakt. mutante" uporabljali za vse mogoče namene, ker jih je včasih res bilo več ali manj vseeno za zdravje (bolj za dobiček).


ampak vseeno za razmislek, če se da iz repičnega olja narest stabilen biodizel, kako to, da lahko to brez nevarnosti konzumira tudi človek ali pa živina. Verjetno kot si rekel, lahko le v manjših, dodanih količinah.
_________________
Lep pozdrav,


http://www.orgon.si
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kreten



Pridružen/-a: 06.12. 2006, 13:32
Prispevkov: 24

PrispevekObjavljeno: 14 Feb 2007 11:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

orgonsi je napisal/a:
evo, hvala za odgovore,

mogoče še kaj informacij o rabi GSO pri nas?

tekst je relativno že star, tako da se je mogoče kaj spremenilo. Zgleda da so te "radioakt. mutante" uporabljali za vse mogoče namene, ker jih je včasih res bilo več ali manj vseeno za zdravje (bolj za dobiček).


ampak vseeno za razmislek, če se da iz repičnega olja narest stabilen biodizel, kako to, da lahko to brez nevarnosti konzumira tudi človek ali pa živina. Verjetno kot si rekel, lahko le v manjših, dodanih količinah.


Pri GSO pri nas imaš verjetno v mislih rastline, kaj ne? Če je tako je zadeva pri nas na "ledu" in naj se ne bi uporabljala v široki praksi, samo v raziskovalne namene. Če pa govorimo o komponentah v hrani za ljudi in predvsem za živali pa je slika žal drugačna. Dovolj pove dejstvo, da je 90 % svetovne proizvodnje soje GSO porekla Evil or Very Mad

Uporaba radioaktivnih elementov pri klasiččnem žlahtnjenju je (je bila) stalna praksa. Tovrstna uporaba radioaktivnih izotopov ne vpliva na uporabnost na ta način pridobljenih sort. Gre za to, da seme ali sadilni material preprosto obsevajo in potem preverjajo učinke. Neke vrste znanstvena loterija.

"stabilen" biodizel se da narediti iz praktično vsake maščobe, toliko lažje iz tekočih olj. Repično (pravilneje ogrščično) olje je pač po nemških izkušnjah najbolj primerno za obstoječe motorje oz. so potrebne prilagoditve le-teh minimalne. Če se prav spomnim ima najugodnejše cetansko število, nisem pa prepričan.
Stabilen sem napisal v narekovajih zato, ker ni noben biodizel zares stabilen. Brez aditivov je zelo neobstojen na vplive mikroorganizmov, kisika in nizkih temperatur. Ne gre pozabiti, da so to v bistvu samo maščobne kisline in nič drugega.
_________________
Počasi se daleč pride ....
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sergej



Pridružen/-a: 12.09. 2006, 21:29
Prispevkov: 664

PrispevekObjavljeno: 14 Feb 2007 12:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bravo! Prehod iz genske loterije na genski inženiring mi je všeč. Pove bistvo spremembe. Tako v dobrem kot v slabem. Bistvo je, da se zdaj isto lahko bolj nadzorovano dela v pozitivno ali negativno smer.
Drugače povedano: Ni problem nož. Problem je, za kaj se uporablja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    .:: Državljansko Novinarstvo ::. Seznam forumov -> Znanost in okolje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.