.:: Državljansko Novinarstvo ::. Seznam forumov .:: Državljansko Novinarstvo ::.

___ Domov ___
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 





22. april - Svetovni dan Zemlje

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    .:: Državljansko Novinarstvo ::. Seznam forumov -> Znanost in okolje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Crazy_Bolfenk



Pridružen/-a: 15.09. 2006, 19:28
Prispevkov: 205

PrispevekObjavljeno: 15 Apr 2007 19:26    Naslov sporočila: 22. april - Svetovni dan Zemlje Odgovori s citatom

22. april – Svetovni dan Zemlje

»Nikdar mislim, da videl bom
pesem lepo kot drevo.

Drevo, ki ves dan Boga gleda
in zelene roke v molitvi dviga.

Pesmi ljudje kot jaz pojò,
toda drevo le Bog ustvari lahko.«

Joyce Kilmer


Z namenom, da bi okoljski problemi prišli na dnevni red ameriške politike si je prvi prizadeval nekdanji ameriški senator Gaylord Nelson. Prvi začetki segajo v leto 1963, ko je Nelson organiziral predsedniško turnejo, na kateri naj bi opozoril na probleme v okolju. Vendar je ustrezen odmev v javnosti dosegel šele prvi Dan Zemlje 22. aprila 1970, ko je na prireditvah, posvečenih dnevu Zemlje v Ameriki sodelovalo okoli 20 milijonov ljudi. Svetovni dan Zemlje po letu 1970 obeležujejo vsako leto, število sodelujočih posameznikov, organizacij in držav pa narašča. Sodelujoče organizacije se med seboj povezujejo v posebno mrežo Earth day Network.

Letos obeležujemo že 37leto zapored ob Svetovnem dnevu Zemlje. Na ta dan, skušamo ljudi opozoriti na to, da moramo svoj odnos do narave in še prej svoj način razmišljanja in življenja čim prej spremeniti. Mislim, da smo že vsi osveščeni s problemi, ki se dotikajo narave in tudi vemo kakšne posledice temu sledijo. V zadnjih mesecih je veliko govora o Globalnem segrevanju ozračja, s katerim se je verjetno marsikdo izmed nas seznanil šele z ogledom Al Gorjevega dokumentarca z naslovom Neprijetna resnica. In ker je to trenutno ena izmed največjih oz. smemo reči, da trenutno največja in najodmevnejša problematika, bi si dovolila o njej spregovoriti par besed tudi sama.
Najprej bi pa povedala zgolj dve sporočili, ki izhajata iz dokumentarca in se nanašata na omenjeno problematiko:

• segrevanje ozračja je dokazan pojav, ki ga povzroča človeštvo;
• vlade in vsi prebivalci planeta se morajo takoj začeti boriti proti podnebnim spremembam in segrevanju ozračja: v 10 letih bomo dosegli točko brez povratka, ko ne bomo mogli ničesar več storiti in bo naš planet dolgoročno nepovratno poškodovan.


Globalno segrevanje ozračja povzroča s svojim nepremišljenim ravnanjem človek, to pa utegne sprožiti usodno verigo dogodkov, pri katerih lahko omenimo številne skrajne vremenske pojave, suše, poplave, epidemije in predvsem množično izumiranje človeštva. Zanimivo je vprašanje, ki nam ga Al Gore zastavlja v svojem dokumentarcu, danes bi pa ga jaz želela zastaviti tudi vam. Je svet tisti, ki nas bo izdal, ali pa smo nemara mi tisti, ki izdajamo svet?

Med mnogimi državami po svetu se je tudi Slovenija odločila, da bo znižala CO2. Ministrstvo za okolje in prostor je skupaj z Britanskim veleposaništvom v RS in British Councilom zasnovalo projekt z naslovom ˝ Slovenija znižuje CO2 ˝. S tem projektom želi spodbuditi čimveč majhnih korakov, ki bi vsak po svoje prispevali k znižanju izpustov CO2-ja v ozračje. Sporočila ob tem projektu so v prvi vrsti namenjena vsem tistim, ki lahko v največji možni meri ukrepajo in spremenijo sedanji trend naraščanja emisij.

Vredno je tudi omeniti, da že dalj časa obstaja konsenz o globalnem segrevanju, ampak kljub temu še zmerom ni prišlo do korenitih sprememb na tem področju, ki bi lahko ustavile ali pa vsaj zmanjšale te sedanje trende. Človeštvo se vedno bolj namreč približuje točki, ko več ne bo možno ničesar spremeniti, niti storiti za preprečevanje podnebnih sprememb in nezadržnega segrevanja ozračja. Kot ugotavlja tudi sam Al Gore, so namreč možni scenariji zastrašujoči, zato moramo tako posamezniki kot tudi razne organizacije radikalno spremeniti sedanji način obnašanja, še prej pa razmišljanja.

Tukaj si lahko sodoben in visoko razvit človek zastavi vprašanje. Kako naprej? Krivec za globalno segrevanje je znan. To je človek. Kljub svojemu visokemu razvoju in odličnemu načinu umskega mišljenja, se je izkazalo, da je narava še zmerom pametnejša od njega. Kaznuje ga za vsak nepotreben poseg v njo. Pelje pa nas naravnost v prepad, kajti škoda je storjena, mi pa veliko preveč časa porabimo za to, da bi sploh začeli razmišljati kako zmanjšati onesnaženost, ki je že povzročena in onesnaženost, ki jo vsako sekundo storimo. Poznate zgodbo o žabi, ki jo je Al Gore uporabil v svojem odličnem predstavljanju omenjene svetovne problematike? Naj vam na kratko povem povzetek: Če damo žabo v vročo vodo, bo iz nje skočila. Če pa jo damo v toplo in jo počasi začnemo segrevati, se bo ona na okolje prilagodila dokler se pač ne bo skuhala. Upam, da ste razumeli kaj skušam povedati s samo zgodbo.

Toliko o trenutno najaktualnejši problematiki.

Ker smo vsi del narave, ker živimo z njo in si delimo z njo tudi planet, bi se lahko zavedali, da je narava sveta. Sprašujem se, ali se ljudje sploh zavedamo kakšni srečneži smo, ker nam je narava naklonila številne darove. Dan nam je namreč dar sluha, da slišimo glas narave, dar vonja, da občudujemo njeno harmonijo dišav, dar vida, da sprevidimo njeno dragocenost in še bi lahko naštevala. Ali ni že čas, da se naravi zahvalimo za nesebično služenje že milijone let?

Od ponedeljka 16. aprila in vse do nedelje 22. aprila, se izvaja projekt, ki ga je pripravilo Gibanje za pravičnost in razvoj v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije. Projekt se imenuje Darilo Zemlji. V teh dneh imamo prav vsi izjemno priložnost, da Zemljo simbolično obdarimo z drevesi, ki ji pripadajo. Torej, v teh dneh se bo na različnih območjih Slovenije posadilo približno 200 dreves. V ta projekt se je vključilo aktivno kar nekaj lokalnih skupnosti, vrtcev, šol in drugih prostovoljcev, vljudno pa ste vabljeni tudi vi, da z majhnim darilcem obdarite naravo in tako bomo skušali s skupnimi močmi obvarovati Zemljo. Projekt se izvaja na naslednjih območjih:
- Ljubljana z okolico
- Celje z okolico
- Maribor z okolico
- Zasavje
- Posavje
- Goriška

Vem, da so našteta območja kar oddaljena nam, ampak Zemljo lahko obdarimo tudi tako, da drevo posadimo na svojem območju.

Upam, da ste se skozi moj govor vsaj malo zamislili sami nad seboj in svojimi ravnanji do narave. Jaz sem se namreč že pred nekaj časa in sem prišla do sklepa, da moram sama pri sebi spremeniti način mišljenja in to skušati dopovedati tudi drugim. In če dovolite, bi svojo današnjo poslanico zaključila z dvema mislima.

˝ Izkoristi dan, ne nanašaj se na jutrišnjega! ˝ - Kvint Horacij Flak

˝ Kar lahko storiš danes, ne prelagaj na prihodnost! ˝

Tamara Majerič
15. april 2007
_________________
Cogito, ergo sum!
Kar te ne ubije, te naredi močnejšega!!!
headbang JUPI!!! Policist JUPI!!! headbang

http://actanonverba.mojforum.si/ <--- VABLJENI!!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    .:: Državljansko Novinarstvo ::. Seznam forumov -> Znanost in okolje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.