.:: Državljansko Novinarstvo ::. Seznam forumov .:: Državljansko Novinarstvo ::.

___ Domov ___
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 





Novi materiali

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    .:: Državljansko Novinarstvo ::. Seznam forumov -> Znanost in okolje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
kornilov
Administrator foruma


Pridružen/-a: 05.09. 2006, 19:22
Prispevkov: 1065
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: 05 Jul 2007 08:02    Naslov sporočila: Novi materiali Odgovori s citatom

Klasične materiale bodo v prihodnje zamenjevali novi, iz njih pa bodo nastajali bolj zmogljivi kompoziti - tudi iz jekla
V laboratorijih se že zdaj s pomočjo ogljikovih nanocevk precej izboljšuje kakovost jekla, kompoziti bodo tudi drugim osnovnim materialom izboljševali lastnosti. V ospredje zaradi trdnosti prihajata titan in ogljik, z veliko trdnostjo se ponaša tudi volfram.
Do leta 2011 bo po ocenah v proizvodnji zamenjana polovica zdajšnjih materialov, vsak nov tip materiala pa bo zahteval svojo tehnologijo, ki bo temeljila na znanju, pravi Janez Navodnik, direktor tehnološkega centra Poli-Eko. Uveljavljali se bodo tudi kompoziti, ki bodo izboljšali lastnosti osnovnih materialov.

Supertrdni jekleni kompoziti

V laboratorijih tako jeklu že dodajajo ogljikove nanocevke in mu za nekajkrat izboljšujejo trdnost, tehnologija za proizvodnjo takšnih jeklenih kompozitov pa se bo po sogovornikovih besedah razvila zelo hitro.
V ospredje prihajajo nove kovine
Podobno je tudi pri drugih kovinah. Aluminij se že umika iz proizvodnje avtomobilov in letal, zamenjujejo pa ga kompoziti, ki so izdelani na osnovi ogljika. Zanimiv postaja magnezij, njegovo proizvodnjo pa skoraj v celoti obvladujejo Kitajci, saj imajo rudo.
Cene kovin, ki se mešajo v jeklo (nikelj, krom) divjajo, poceni jih bodo lahko kupovali le tisti, ki lahko proizvajajo velike količine jekla. Poznavalci pravijo, da se bakru slaba piše, saj se za prevlado v elektro in elektronski industriji potegujejo prevodni polimeri z ogljikovimi nanocevkami, ki so že zdaj tisočkrat bolj prevodni kot baker, hkrati pa so surovine zelo poceni, saj jih lahko pridobivamo iz CO2 iz zraka ali organskih snovi.

V elektroniki se slaba piše tudi siliciju, saj so vsi zapisi na novih materialih, pravi Navodnik. Vedno bolj zanimiva postaja svetloba, ki je veliko hitrejša kot elektroni in omogoča bolj zmogljive računalnike in bolj natančne zapise. Kovine bodo izrivale tudi ogljikove nanocevke, saj prevajajo elektrone precej hitreje.

http://www.finance.si/show.php?id=185913&src=najdirss


_________________
tomaz.celjski@gmail.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    .:: Državljansko Novinarstvo ::. Seznam forumov -> Znanost in okolje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.