.:: Državljansko Novinarstvo ::. Seznam forumov .:: Državljansko Novinarstvo ::.

___ Domov ___
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 





malo drugačni recepti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    .:: Državljansko Novinarstvo ::. Seznam forumov -> Kotiček za zdravo življenje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
esty



Pridružen/-a: 16.11. 2006, 18:18
Prispevkov: 778
Kraj: NOVA GORICA

PrispevekObjavljeno: 24 Apr 2007 21:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Wink Res je uživanje gomolja koromača po jedi dokaj v redu.....
Sicer pa jaz najraje jem gomolj koromača v kozici. Najprej ga skuham, kar skupaj s par stroki česna. Ko je kuhan v malo vode, v drugi kozički stopim maslo, dodam malček drobtin in potem dodam še kuhan gomolj koromača.

Sicer pa najraje uporabljam liste, vršičke koromača v "frtalji" skupaj s srčnim zeljem.
Ponavadi uporabim 4 jajca, pol litra mleka in pol kila moke ter ščepec soli.
beljake zamešam posebej v sneg. Rumenjake, moko in mleko pa zamešam kar v gosto zmes. Dodam sesekljane liste koromača in srčnega zelja (melise). Počasi vmešam sneg iz beljakov in vse skupaj dam v teflonsko ponev, ki jo samo malo namažem z margarino. Vse skupaj pokrijem in po par minutah, ko je zgoraj testo zakrnelo, tudi obrnem. Ko je vse skupaj lepo zapečeno postrežem poleg tudi sladkor v prahu, če je slučajno komu všeč sladka frtalja.....
_________________
Kdor išče resnico se bo kmalu izgubil, ker resnica je v nas
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Kajtimar



Pridružen/-a: 24.09. 2006, 12:38
Prispevkov: 1279
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 25 Apr 2007 07:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

A "šmornu" (praženec) tudi rečete frtalja? Jaz sem pa mislil, da tako imenujete le "melšpajs" (pečena umešana jajca)...


Lep dan vsem skupaj... Smile
_________________
Samo dve stvari sta neskončni: vesolje in človeška neumnost, vendar za prvo nisem popolnoma prepričan!

A. Einstein
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Bučika



Pridružen/-a: 28.02. 2007, 11:42
Prispevkov: 100

PrispevekObjavljeno: 25 Apr 2007 07:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kajtimar je napisal/a:
A "šmornu" (praženec) tudi rečete frtalja? Jaz sem pa mislil, da tako imenujete le "melšpajs" (pečena umešana jajca)...


Lep dan vsem skupaj... Smile



"FRTALJA" tipično mediteranska( beseda)...kakor vse skupaj "zmetano"(kar je pri roki,"ostanki" ,ki so(še) uporabni )...običajno vse skupaj z jajci pre/mešano...
ime izhaja še iz"slabih" časov ,ko hrane še ni bilo na pretrek (ljudje so(tudi) iz narave iskali možnosti prehranjevanja,saj zemlja ni dala veliko možnosti za predelavo potrebnih vrtnin,za zdravo in raznovrsto uporabo... Obracati Oci
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Kajtimar



Pridružen/-a: 24.09. 2006, 12:38
Prispevkov: 1279
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 25 Apr 2007 11:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na Obali sem jedel frtaljo z divjimi šparglji... vendar kot si napisala, je očitno možno ohoho kombinacij. Pri Esty sta me zavedla moka in mleko. Jaz ju dodajam k jajcem, ko pečem palačinke in "šmorn" ali slovensko praženec (če dodam še rozine dobim tako imenovani cesarski praženec)...


Lep dan vsem skupaj... Smile
_________________
Samo dve stvari sta neskončni: vesolje in človeška neumnost, vendar za prvo nisem popolnoma prepričan!

A. Einstein
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Bučika



Pridružen/-a: 28.02. 2007, 11:42
Prispevkov: 100

PrispevekObjavljeno: 25 Apr 2007 12:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kajtimar je napisal/a:
Na Obali sem jedel frtaljo z divjimi šparglji... vendar kot si napisala, je očitno možno ohoho kombinacij. Pri Esty sta me zavedla moka in mleko. Jaz ju dodajam k jajcem, ko pečem palačinke in "šmorn" ali slovensko praženec (če dodam še rozine dobim tako imenovani cesarski praženec)...


Lep dan vsem skupaj... Smile
thumbup
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
esty



Pridružen/-a: 16.11. 2006, 18:18
Prispevkov: 778
Kraj: NOVA GORICA

PrispevekObjavljeno: 26 Apr 2007 15:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Neutral Vaš cesarski praženec je kaj čuda narejen, ga kar zmešate in razkosate z vilcami in nima nobenega lepega izgleda, medtem, ko pa lahko frtaljo ali šmorn z jabolkami naredimo tako, da damo malo več olja in testo z žlico vlivamo v vroče olje ter dobimo male šmornčke...... drugače pa jaz obrnem kar celi kos velikega testa, ne trgam in mešam.....meni je tisto ogabno.....zgleda kot ostanki.
Sicer pa frtalja z divjimi špraglji je zakon.....
Če misliš na FRITATO, to pa so samo vmešana jajca z dodatki ali brez....
_________________
Kdor išče resnico se bo kmalu izgubil, ker resnica je v nas
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bučika



Pridružen/-a: 28.02. 2007, 11:42
Prispevkov: 100

PrispevekObjavljeno: 03 Maj 2007 08:31    Naslov sporočila: mmmmnnnjam... Odgovori s citatom

CASANOVA JAGODNI TIRAMISU ZA DVA

4-6 kom (baby)biskvit
100ml smetane za stepanje(lahko tudi rastlinska)
1 vrečka vanilij sladkor
1 VŽ rjavi sladkor
100g sveži sir(skuta)
200g jagode ( poljubno narezane)
200mi oranžni sok
po želji narezane pistacije

sestavine seveda lahko pomnožimo in pripravimo za več oseb


1.) smetano z sladkorjem stepemo in jo vmešamo h sirčku(skuti)

2.) biskvit položimo na krožnik z malo dvignjenim robom
pomakamo z oranžnim sokom


3.) dve tretine smetane z sirčkom(skuto)damo na piškote oblikujemo po piškotih nato dodamo jagode
na vrh še preostanek metane z sirčkomi(po želji potrosimo z pisacijami)

"sladek obrok" je hranljiv vendar ne kaloričen
"prijeten" zaključek ali tudi samostojna hitro pripravljena sladica,pedvsem je lahko "užitek" v dvoje

*VŽ -velika žlica


love8 SRCE Ljubezen love1 Ljubezen
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bučika



Pridružen/-a: 28.02. 2007, 11:42
Prispevkov: 100

PrispevekObjavljeno: 03 Maj 2007 09:00    Naslov sporočila: ..! Odgovori s citatom

ŠE NEKAJ O JAGODAH


količina C vitamina,ki ga vsebujejo jagodev100g.skorajda že zadošča za dnevno potrebo po C vitaminu 60mg-107gdovolj...
jagode vsebujejo veliko fosforja.

otroci in vsi,ki se pripravljajo na "preizkušnje" naj pogosto jedo jagode
(predvsem gozdne)


"kura"z jagodami pomaga pri "zastoju" v trebuhu,"zlati žili",,žezmerno napolnjenost s krvjo in sokovi,zadelanimi jetri,vranico in zaprtju...
blagodejno deluje na kožo...

p.s. vsi ,ki so "alergični" na jagode priporočila ne veljajo...

prijetno druženje z jagodami .. trnutno je "njihov"čas, izkoristite!
JUPI!!! love8 Ljubezen
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bučika



Pridružen/-a: 28.02. 2007, 11:42
Prispevkov: 100

PrispevekObjavljeno: 15 Maj 2007 09:01    Naslov sporočila: limonin sok Odgovori s citatom

ZASOLJENI LIMONIN SOK

limona čisti kri.
sok limone boljša delovanje jeter
zmanjšuje holesterol v krvi, urinske kisline vkrvi...


potrebujemo :
1 limono
ščepec soli

limono prerežemo na polovico in izstisnemo sok
dodamo ščepec soli(morske)
mešamo tako dolgo da nastane belkasta tekočina

uporaba :
po požirkih 1-2 krat na dan pred jedjo ali po jedi

uspešno "čiščenje" telesa želim
p.s.alergičnim na limone ne priporočam








Kaj WAW Mr. Green Razz
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
esty



Pridružen/-a: 16.11. 2006, 18:18
Prispevkov: 778
Kraj: NOVA GORICA

PrispevekObjavljeno: 16 Maj 2007 11:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mr. Green Zaradi alergije raje uporabljam poparek iz koprive, regrata in vršičkov robide....... za predjed pa šparglje Wink

Hvala ti za dobre in izdatne recepte Bučika Very Happy Vedno mi pride kak recept prav, še posebej če nekdo rad dobro in zdravo je....
_________________
Kdor išče resnico se bo kmalu izgubil, ker resnica je v nas
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bučika



Pridružen/-a: 28.02. 2007, 11:42
Prispevkov: 100

PrispevekObjavljeno: 16 Maj 2007 15:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

esty je napisal/a:
Mr. Green Zaradi alergije raje uporabljam poparek iz koprive, regrata in vršičkov robide....... za predjed pa šparglje Wink

Hvala ti za dobre in izdatne recepte Bučika Very Happy Vedno mi pride kak recept prav, še posebej če nekdo rad dobro in zdravo je....
JUPI!!! Ljubezen
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bučika



Pridružen/-a: 28.02. 2007, 11:42
Prispevkov: 100

PrispevekObjavljeno: 07 Jun 2007 16:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

MARMELADE/ĐEM

ČISTO ENOSTAVNI IN PREPROSTI RECEPT
sadje ,ki imaste v zalogi ..lahko ena ali dve(tudi več) vrst poljubno...
zmečkate ali narežete na primerne koščke (sadje naj se" harmonično" ujema v okusih in pripravi)
od teža sadja /80% sladkorja (PREMEŠAMO) IN PUSTIMO STATI NEKAJ ČASA
damo v pekač in "pečemo" pri 80stopinj (odvisno od kislosti sadja)(1/2-1h)...kako bomo vedeli da je "pečen" ???
na krožnik damo malo soka ,če želira potem je gotovo...


prednost "pečenja" marmelade je da ne "šprica" in je ni treba skozi mešati) kozarce pripravimo enako,kot pri "stndardem" kuhanju....
marmelado je boljše pripravlajati skozi vse leto v manjših količinah (za sproti)...

pri pripravlajnju marmelade dodjate svoje krativnosti..IN okus...npr..malo lim soka brez pečk..cimet, vanilija...itd(če marmelado/đem pripravlajmo sproti.).. cherry geek


Nazadnje urejal/a Bučika 08 Jun 2007 10:14; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Kajtimar



Pridružen/-a: 24.09. 2006, 12:38
Prispevkov: 1279
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 07 Jun 2007 20:01    Naslov sporočila: BOROVNIČEVEC/ČRNIČEVEC Odgovori s citatom

BOROVNIČEVEC/ČRNIČEVEC


Ko je sezona (sredi poletja) kupite na tržnici liter borovnic (na Štajerskem jim pravimo črnice) in en liter dobre domače slivovke (ne sadjevca in ne grappe - obvezno močna slivovka!) v bližnji trgovini pa Fructalov sadni sok v "jumbo" steklenici (s širokim vratom in pokrovčkom)
Doma sadni sok čim prej spijte (ne jejte kupljenih borovnic!), nato pa dobro operite steklenico in pripadajoči pokrovček. Ko sta suha, se lotite "kletarjenja": na dno najprej vsujte kakšna dva centimetra debelo plast prebranih borovnic (ne perite jih, ker izgubljajo aromo!) in nato na njo isto debelo plast sladkorja... pa spet borovnice... pa sladkor... in tako do vrha (pazite, da vedno začnete z borovnicami, sicer se sladkor na dnu zlepa ne bo raztopil!). Ko je steklenica polna, jo hermetično zaprite s pripadajočim pokrovčkom ter postavite na sonce. Ob ugodnem vremenu bodo borovnice hitro spustile sok tako, da se bo sladkor v štirih do petih dneh raztopil, vsebina steklenice pa se bo zmanjšala na polovico (ne dopolnjujte jo z novimi borovnicami in sladkorjem!). Tedaj na borovnice v "jumbo" steklenici vlijte kupljeno slivovko (kakšne štiri decilitre) do vrha, ponovno hermetično zaprite in shranite na primernem mestu za kakšna dva tedna. V tem času se bo nastali liker, ki vsebuje kakšnih 25-30% alkohola (odvisno kako močna je slivovka) stabiliziral in harmoniziral.
Ko ga boste spili, v steklenici preostalih borovnic nikar ne zalivajte s svežo slivovko, ker boste pri gostih prišli na slab glas kot skop gostitelj! Raje jih pojejte in si pripravite novo steklenico črničevca...

Cheers!


Lep večer vsem skupaj... Smile
_________________
Samo dve stvari sta neskončni: vesolje in človeška neumnost, vendar za prvo nisem popolnoma prepričan!

A. Einstein
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Bučika



Pridružen/-a: 28.02. 2007, 11:42
Prispevkov: 100

PrispevekObjavljeno: 07 Jun 2007 21:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

thumbleft JUPI!!! Zabava Kaj PIVO WAW love8 occasion5
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
esty



Pridružen/-a: 16.11. 2006, 18:18
Prispevkov: 778
Kraj: NOVA GORICA

PrispevekObjavljeno: 11 Jun 2007 08:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Fini receptiči, ni kaj...... Marmelada je pa itak zakon.....
Sicer pa majhna pripomba za borovničevec......toliko bolj zdrav bo, če boste šli sami nabirati borovnice Mr. Green , s sabo pa obvezno že za nabiranje vzemite kake tri deci slivovke Wink
_________________
Kdor išče resnico se bo kmalu izgubil, ker resnica je v nas
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    .:: Državljansko Novinarstvo ::. Seznam forumov -> Kotiček za zdravo življenje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 3 od 4

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.