Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
orgonsi
Pridružen/-a: 05.01. 2007, 08:36 Prispevkov: 52
|
Objavljeno: 11 Feb 2007 23:01 Naslov sporočila: A kdo ve kako obdelajo sadje preden pride do polic? |
|
|
Na drugem forumu je padla diskusija o namakanju sadja preden ga pošljejo na police supermarketov.
Ima kdo kaj informacij o tem?
Naj ne bi bila samo voda, temveč tudi pesticidi oz. kemija.
Za korenje vem, da ga namakajo v vodi, da je težji.
Za banane tudi, da jih zaplinjajo z etilenom, da jih iz zelenih na hitro spremenimo v rumene (pospešijo proces gnitja, razpada).
KAko pa jabolka obdelajo, da so tako lepa in sočna? Moja v kleti niso nikoli taka, predvsem pa ne tista eko proizvodnje. _________________ Lep pozdrav,
http://www.orgon.si |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Matjaž
Pridružen/-a: 30.09. 2006, 19:45 Prispevkov: 850 Kraj: Prekmurje
|
Objavljeno: 12 Feb 2007 08:10 Naslov sporočila: |
|
|
Da namakajo solato, sem tudi sam že doživel.
Za ostalo pa nimam pojma, zato bi tudi mene zanimalo kako je s temi rečmi.
Lp,
M. _________________ ANV Slovenija Team
in
CIVO Planinska vas |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kornilov Administrator foruma
Pridružen/-a: 05.09. 2006, 19:22 Prispevkov: 1065 Kraj: Celje
|
Objavljeno: 12 Feb 2007 08:44 Naslov sporočila: |
|
|
S čim pa 'našprudlajo' orehe v supermarketih? Po okusu domnevam, da je nek umeten kemični špric. _________________ tomaz.celjski@gmail.com |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kajtimar
Pridružen/-a: 24.09. 2006, 12:38 Prispevkov: 1279 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 12 Feb 2007 10:30 Naslov sporočila: |
|
|
kornilov je napisal/a: |
S čim pa 'našprudlajo' orehe v supermarketih? Po okusu domnevam, da je nek umeten kemični špric. |
Tisti čuden okus je najpogosteje žarkost.
Lep dan vsem skupaj... _________________ Samo dve stvari sta neskončni: vesolje in človeška neumnost, vendar za prvo nisem popolnoma prepričan!
A. Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kornilov Administrator foruma
Pridružen/-a: 05.09. 2006, 19:22 Prispevkov: 1065 Kraj: Celje
|
Objavljeno: 12 Feb 2007 11:01 Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da ni. Ima okus po nekakšnem laku!? _________________ tomaz.celjski@gmail.com |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sergej
Pridružen/-a: 12.09. 2006, 21:29 Prispevkov: 664
|
Objavljeno: 12 Feb 2007 11:20 Naslov sporočila: |
|
|
Vsaj zelenjava naj bi se nabirala zgodaj zjutraj pred soncem in čimprej potopila hladno vodo malo nad lediščem. Tako zelenjava zaradi temperaturnega šoka preneha z vegetacijo in se potem obdrži nekaj dni več. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orgonsi
Pridružen/-a: 05.01. 2007, 08:36 Prispevkov: 52
|
Objavljeno: 12 Feb 2007 11:23 Naslov sporočila: |
|
|
bolj me zanima, kako pripravijo sadje za v trgovine.
V hladilnicah verjetno odvzemajo etilen, ki nastaja kot proces gnitja, tako da sadje ostane čim dalj časa nespremenjeno. Relativna vlaga je tudi optimalna.
Lahko da tudi jabolka zaplinjajo, da postanejo sladka in sočna pred prodajo. Primer so zlati delišes, ki so v trgovini od temno zelene do gnile barve. _________________ Lep pozdrav,
http://www.orgon.si |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sergej
Pridružen/-a: 12.09. 2006, 21:29 Prispevkov: 664
|
Objavljeno: 12 Feb 2007 11:53 Naslov sporočila: |
|
|
Razen optimalne vlage in temperature bi ga lahko zaščitili še proti bakterijam. Vendar o tem nimam nobene informacije. Samo to sem slišal, da jabolka 'polirajo' za lep sijaj. Vendar je to brez veze, ker vsaj mene tak plastični izgled ne pritegne.
Malo dvomim da še kaj komplicirajo. Pri nas v precej slabih pogojih jabolka zdržijo do nekje pet mesecev. V optimalnih pogojih je eno leto kar verjetno.
Sicer pa vem, da se liči prevaža v hladilnih kontejnerjih napolnjenih z dušikom. Samo tako se baje ohrani rdeča barva. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
franjagerdej
Pridružen/-a: 11.09. 2006, 12:19 Prispevkov: 920
|
Objavljeno: 12 Feb 2007 21:19 Naslov sporočila: Re: A kdo ve kako obdelajo sadje preden pride do polic? |
|
|
orgonsi je napisal/a: |
Na drugem forumu je padla diskusija o namakanju sadja preden ga pošljejo na police supermarketov.
Ima kdo kaj informacij o tem?
Naj ne bi bila samo voda, temveč tudi pesticidi oz. kemija.
Za korenje vem, da ga namakajo v vodi, da je težji.
Za banane tudi, da jih zaplinjajo z etilenom, da jih iz zelenih na hitro spremenimo v rumene (pospešijo proces gnitja, razpada).
KAko pa jabolka obdelajo, da so tako lepa in sočna? Moja v kleti niso nikoli taka, predvsem pa ne tista eko proizvodnje. |
Kaj delajo v velikih centrih ne vem, v naši trgovini smo imeli hladilnico, takšno komoro in jaz sem kupila jabolka za ozimnici in jih sproti nosila domov pozimi, da so ostale sočne. Tu je res delovala SAMO hladilnica, kot hladilnik.
Kaj pa z zelenjavo in sadjem delajo proizvajalci in velike hladilnice, si pa ne upam niti pomisliti.
V knjigi, ki jo imam za vsak sadež piše tudi "tveganje" in sicer pranje sadja vVROČI in v MRZLI vodi pred uživanjem, nekatere celo lupiti, banane so pa tako špricane, da se sploh ne morejo šteti k zdravemu sadju, ker so bolj strupene kot zdravilne.
Bolje je vsekakor uživati naravne ******* vitamine, kot pa v velikih količinah sadje in zelenjavo, je manj škode!
Pa kislo zelej, kisano z TRADICIONALNO SOLJO!
Kje se je kaj Sevčnikar izgubil s svoji soli? _________________ Kar se mora zgoditi, se zgodi! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
esty
Pridružen/-a: 16.11. 2006, 18:18 Prispevkov: 778 Kraj: NOVA GORICA
|
Objavljeno: 12 Feb 2007 22:05 Naslov sporočila: |
|
|
Jst vem, da se por tudi namaka samo v vodi, malo zato da se splakne zemlja dol, dosti pa zaradi tega, da je trikrat težji pri odkupu _________________ Kdor išče resnico se bo kmalu izgubil, ker resnica je v nas |
|
Nazaj na vrh |
|
|
esty
Pridružen/-a: 16.11. 2006, 18:18 Prispevkov: 778 Kraj: NOVA GORICA
|
Objavljeno: 12 Feb 2007 22:06 Naslov sporočila: |
|
|
Ma kšno kislo zelje Franja, domača repa in kisana v črnih tropinah...... _________________ Kdor išče resnico se bo kmalu izgubil, ker resnica je v nas |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|