.:: Državljansko Novinarstvo ::. Seznam forumov .:: Državljansko Novinarstvo ::.

___ Domov ___
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 





A kdo ve kako obdelajo sadje preden pride do polic?

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    .:: Državljansko Novinarstvo ::. Seznam forumov -> Znanost in okolje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
orgonsi



Pridružen/-a: 05.01. 2007, 08:36
Prispevkov: 52

PrispevekObjavljeno: 11 Feb 2007 23:01    Naslov sporočila: A kdo ve kako obdelajo sadje preden pride do polic? Odgovori s citatom

Na drugem forumu je padla diskusija o namakanju sadja preden ga pošljejo na police supermarketov.

Ima kdo kaj informacij o tem?
Naj ne bi bila samo voda, temveč tudi pesticidi oz. kemija.

Za korenje vem, da ga namakajo v vodi, da je težji.

Za banane tudi, da jih zaplinjajo z etilenom, da jih iz zelenih na hitro spremenimo v rumene (pospešijo proces gnitja, razpada).

KAko pa jabolka obdelajo, da so tako lepa in sočna? Moja v kleti niso nikoli taka, predvsem pa ne tista eko proizvodnje.
_________________
Lep pozdrav,


http://www.orgon.si
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Matjaž



Pridružen/-a: 30.09. 2006, 19:45
Prispevkov: 850
Kraj: Prekmurje

PrispevekObjavljeno: 12 Feb 2007 08:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Da namakajo solato, sem tudi sam že doživel.

Za ostalo pa nimam pojma, zato bi tudi mene zanimalo kako je s temi rečmi.

Lp,
M.
_________________
ANV Slovenija Team
in
CIVO Planinska vas
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
kornilov
Administrator foruma


Pridružen/-a: 05.09. 2006, 19:22
Prispevkov: 1065
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: 12 Feb 2007 08:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

S čim pa 'našprudlajo' orehe v supermarketih? Po okusu domnevam, da je nek umeten kemični špric. sad4
_________________
tomaz.celjski@gmail.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Kajtimar



Pridružen/-a: 24.09. 2006, 12:38
Prispevkov: 1279
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 12 Feb 2007 10:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

kornilov je napisal/a:
S čim pa 'našprudlajo' orehe v supermarketih? Po okusu domnevam, da je nek umeten kemični špric. sad4


Tisti čuden okus je najpogosteje žarkost.


Lep dan vsem skupaj... Smile
_________________
Samo dve stvari sta neskončni: vesolje in človeška neumnost, vendar za prvo nisem popolnoma prepričan!

A. Einstein
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
kornilov
Administrator foruma


Pridružen/-a: 05.09. 2006, 19:22
Prispevkov: 1065
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: 12 Feb 2007 11:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mislim, da ni. Ima okus po nekakšnem laku!?
_________________
tomaz.celjski@gmail.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Sergej



Pridružen/-a: 12.09. 2006, 21:29
Prispevkov: 664

PrispevekObjavljeno: 12 Feb 2007 11:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vsaj zelenjava naj bi se nabirala zgodaj zjutraj pred soncem in čimprej potopila hladno vodo malo nad lediščem. Tako zelenjava zaradi temperaturnega šoka preneha z vegetacijo in se potem obdrži nekaj dni več.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
orgonsi



Pridružen/-a: 05.01. 2007, 08:36
Prispevkov: 52

PrispevekObjavljeno: 12 Feb 2007 11:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

bolj me zanima, kako pripravijo sadje za v trgovine.

V hladilnicah verjetno odvzemajo etilen, ki nastaja kot proces gnitja, tako da sadje ostane čim dalj časa nespremenjeno. Relativna vlaga je tudi optimalna.

Lahko da tudi jabolka zaplinjajo, da postanejo sladka in sočna pred prodajo. Primer so zlati delišes, ki so v trgovini od temno zelene do gnile barve. Smile
_________________
Lep pozdrav,


http://www.orgon.si
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sergej



Pridružen/-a: 12.09. 2006, 21:29
Prispevkov: 664

PrispevekObjavljeno: 12 Feb 2007 11:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Razen optimalne vlage in temperature bi ga lahko zaščitili še proti bakterijam. Vendar o tem nimam nobene informacije. Samo to sem slišal, da jabolka 'polirajo' za lep sijaj. Vendar je to brez veze, ker vsaj mene tak plastični izgled ne pritegne.

Malo dvomim da še kaj komplicirajo. Pri nas v precej slabih pogojih jabolka zdržijo do nekje pet mesecev. V optimalnih pogojih je eno leto kar verjetno.

Sicer pa vem, da se liči prevaža v hladilnih kontejnerjih napolnjenih z dušikom. Samo tako se baje ohrani rdeča barva.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
franjagerdej



Pridružen/-a: 11.09. 2006, 12:19
Prispevkov: 920

PrispevekObjavljeno: 12 Feb 2007 21:19    Naslov sporočila: Re: A kdo ve kako obdelajo sadje preden pride do polic? Odgovori s citatom

orgonsi je napisal/a:
Na drugem forumu je padla diskusija o namakanju sadja preden ga pošljejo na police supermarketov.

Ima kdo kaj informacij o tem?
Naj ne bi bila samo voda, temveč tudi pesticidi oz. kemija.

Za korenje vem, da ga namakajo v vodi, da je težji.

Za banane tudi, da jih zaplinjajo z etilenom, da jih iz zelenih na hitro spremenimo v rumene (pospešijo proces gnitja, razpada).

KAko pa jabolka obdelajo, da so tako lepa in sočna? Moja v kleti niso nikoli taka, predvsem pa ne tista eko proizvodnje.


Kaj delajo v velikih centrih ne vem, v naši trgovini smo imeli hladilnico, takšno komoro in jaz sem kupila jabolka za ozimnici in jih sproti nosila domov pozimi, da so ostale sočne. Tu je res delovala SAMO hladilnica, kot hladilnik.

Kaj pa z zelenjavo in sadjem delajo proizvajalci in velike hladilnice, si pa ne upam niti pomisliti.
V knjigi, ki jo imam za vsak sadež piše tudi "tveganje" in sicer pranje sadja vVROČI in v MRZLI vodi pred uživanjem, nekatere celo lupiti, banane so pa tako špricane, da se sploh ne morejo šteti k zdravemu sadju, ker so bolj strupene kot zdravilne.

Bolje je vsekakor uživati naravne ******* vitamine, kot pa v velikih količinah sadje in zelenjavo, je manj škode!

Pa kislo zelej, kisano z TRADICIONALNO SOLJO!
Kje se je kaj Sevčnikar izgubil s svoji soli?
_________________
Kar se mora zgoditi, se zgodi!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
esty



Pridružen/-a: 16.11. 2006, 18:18
Prispevkov: 778
Kraj: NOVA GORICA

PrispevekObjavljeno: 12 Feb 2007 22:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jst vem, da se por tudi namaka samo v vodi, malo zato da se splakne zemlja dol, dosti pa zaradi tega, da je trikrat težji pri odkupu Mr. Green
_________________
Kdor išče resnico se bo kmalu izgubil, ker resnica je v nas
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
esty



Pridružen/-a: 16.11. 2006, 18:18
Prispevkov: 778
Kraj: NOVA GORICA

PrispevekObjavljeno: 12 Feb 2007 22:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ma kšno kislo zelje Franja, domača repa in kisana v črnih tropinah......
_________________
Kdor išče resnico se bo kmalu izgubil, ker resnica je v nas
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    .:: Državljansko Novinarstvo ::. Seznam forumov -> Znanost in okolje Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.